Gyümölcslevek
Szemere ízei gyümölcslevek: Ahogy az ízek életre kelnek

A modern táplálkozásban egyre nagyobb szerepet kap a tartósítószer és adalék anyagok nélkül készült élelmiszer. A termék szintén nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ami fontos kritériuma a közétkeztetésnek. A megyében nincs tudomásunk hasonló jellegű tevékenységgel foglalkozó vállalkozásról.

Termékek, szolgáltatások:
– a tevékenység által előállított termékek és szolgáltatások fő jellemzői:
• 100 % zöldség, illetve gyümölcs tartalom,
• Nem tartalmaz mesterséges aromákat, ízfokozókat, tartósítószert,
• Nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

 

Miben különböznek a saját termékek / szolgáltatások a már piacon lévő hasonló termékekétől / szolgáltatásoktól:

• 100 % zöldség, illetve gyümölcs tartalom,
• Nem tartalmaz mesterséges aromákat, ízfokozókat, tartósítószert,
• Nem tartalmaz hozzáadott cukrot ellentétben a piacon fellelhető zöldség és gyümölcslevekkel.

Elsődleges célunk a település önellátásának megteremtése, illetve önellátás közeli állapot elérése. Ezen belül fontos cél a közétkeztetés minőségének és mennyiségének javítása. Fontos egészségügyi és környezetvédelmi tényező, az alapanyagok „utaztatásának” minimalizálása. Természetesen fontos tényező a településen élő munkanélküli lakosság számára értékteremtő munkalehetőség biztosítása. 2015. évben önkormányzatunk kezdeményezésére szociális szövetkezet jött létre. Hosszú távú tervünk a szociális szövetkezet részére minél több program átadása, így bevezetése a piacra. A szociális szövetkezet már üzleti alapú működése reményeink szerint több munkavállaló részére kiugrást biztosít majd a munka világába történő visszajutáshoz. 2016. évi program tervezetünkben ezért egy rendelkezésre álló 300 m2 nagyságú épület gyümölcs és zöldségfeldolgozó üzemmé alakítása is megtörtént. Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik az organikus élelmiszerek iránt. Az üzem működtetésében nagy hangsúlyt kívánunk fektetni arra, hogy az alapanyagokat a környékről, elsősorban kistermelőktől vásároljuk fel, így számukra is könnyebb megélhetést biztosítsunk, illetve ösztönözzük a területén élő lakosságot zöldség és gyümölcstermesztésre. Az általuk termel gyümölcs minimálisan van vegyszerezve és a környezetet az utaztatással sem terheljük a környezeti fenntarthatóság jegyében. Az általunk előállított zöldség és gyümölcslevek gyümölcs és zöldség tartalma 100 %. Nem tartalmaznak semmilyen mesterséges aromát, ízesítőt, tartósítószert és hozzáadott cukor nélkül készülnek. Fel szeretnénk venni a kapcsolatot közétkeztetéssel foglalkozó cégekkel, önkormányzatokkal, hogy vegyék bele étlapjukba a 100%-os termékeinket, illetve a helyi kiskereskedőkkel értékesítés céljából. Természetesen az üzemből közvetlenül is kívánunk értékesíteni kihagyva a folyamatból a kereskedelmi árréseket. Fontos feladat a piacok megteremtése, illetve megtartása. A piacteremtés legfontosabb eszköze a kapcsolati tőke kiépítése, illetve a megfelelő marketing.

Milyen gyártási eljárásokat alkalmaz:
– zöldség gyümölcsmosás, lé készítés, csomagolás

A gyártási / előállítási folyamat rövid bemutatása:
– A beszállított zöldségek, gyümölcsök mosása, aprítása, lé előállítása, csomagolása
A termék előállításához ipari alma nem használható, mert nem teremt megfelelő minőséget. Programunkat elsősorban alma feldolgozásra építjük ki elsősorban, mert az áll nagy tömegben rendelkezésre, illetve más gyümölcsökhöz és zöldségekhez ízesítőnek, hígítónak és adaléknak is felhasználjuk.

TEVÉKENYSÉG RÉSZLETES ISMERTETÉSE:
1.) A tevékenységre vonatkozó jogszabályok, továbbá a tevékenység folytatásához szükséges engedélyek felsorolása

– a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet (2014. december 13-tól kötelező alkalmazni);
– az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet;
– az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII.17.) FM rendelet;
– az előrecsomagolt termékek névleges mennyiségére vonatkozó szabályok megállapításáról és azok ellenőrzési módszereiről szóló 13/2008. (VIII. 8.) NFGM-FVM együttes rendelet;

ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK: a Bizottság 543/2011/EU végrehajtási rendelete (2011. június 7.) az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a gyümölcs- és zöldség-, valamint a feldolgozott gyümölcs- és feldolgozott zöldség-ágazatra alkalmazandó részletes szabályainak a megállapításáról;